Pages

Monday, July 1, 2013

Bersendirian

Apa perasaan anda sebagai seorang PEREMPUAN, anda terpaksa pergi ke suatu tempat or buat sesuatu perkara tu bersendirian? In this case,‘TERPAKSA SORANG2’, tanpa ada yg menemani. Bukan sengaja atau saje buat perangai gitu ye. Ni kes terpaksa.

Hmm...Okayla terus terang jela, sebenarnya tu adalah situasi sebenar yg terjadi pada Hasnida Abdullah -..-
Pada aku, situasi tu tersangatlaaa boring tau x??
BORING3x to the max!!!

Yes.Walaupun mase tu kene keluar sebab nak beli barang dapur je,tapi tanpa kwn yg boleh menemani, terasa laa sgt awkward n janggal bukan?(please anggukkan kepala)..Masa nak keluar tu pun,hati dah 50-50 nak decide jadi pegi or x. Hati macam nak keluar, tapi rase mcm x nk keluar pun ade. Terbelah terbahagi dua jiwa sekejap.

So, kdg2 tu bila dh kuatkan semangat n pikir... kene gak keluar ni.Tapi hati kena kental....Langkah je kaki ni dari rumah, baca doa dulu. Ape2 pun, pendinding diri kena ade. At least ayat Kursi mesti kene bace bile dah start melangkah keluar tu. Banyak fadilat ayat Kursi ni. Ha, cubala cari fadilatnya. Mmg x rugi mengamalkannya selalu.See,Allah Maha Kuasa.

Ok,berbalik pada situasi tadi. Bila dah jalan sorang2 tu, in case pergi tempat yg ramai org tu for sure kita rase lebih secure kan. Seelok2 nya pilih area yg memang laluan org ramai okay. Tapi kalau lalu area yg jarang ade org tu kena lebih hati2 la.Aku pernah lalu kwsn lengang sebab terpaksa, mase tu aku jln kaki pegi ofis tempat praktikal. Mase jln tu, terus mata aku dok meliar pandang kiri kanan depan belakang atas bawah. Langkah plak makin lame makin laju giler, dah mcm marathon pun ade.Dah la mase tu aku ngah pakai kasut tumit tinggi..terpelecot byk kali kot..burok beno gayenye..haha *flash back
Pernah sekali tu aku pergi satu hypermarket tu.Hypermarket tu famous n barang2 nye memang murah..Kalau brg2 nye murah, mestilah kita nak tengok lame2 kan?Same la dgn aku.Excited tetiba sebab tahu mate akan rambang dan duit bakal terbang.haha..Bila masuk je kedai tu, terus belek2 barang yg ade..Teruja katekan.Pastu dok cari yg paling murah n paling berkualiti.Dok banding harga barang2.Yela,hak pengguna kn hak kami!

Tapi... alangkah x bestnya bila kegembiraanku tgk sale tu telah diragut oleh promoter2 kedai tersebut. Ni yg aku x brape syok ni. Promoter tu asyik sgt tenung aku. Pandang pun semacam jew.*Weh,ape salah aku? Pandang mcm nak telan pun ade. Siap dok jeling2 beg tgn yg aku bawak.*Ko dah kenape?beg aku ni lawo benor ke kak?Ish, memang x selesa jadinya. Pastu dok follow je aku pi mane. Dah mcm kembar siam pulak, x boleh berengang langsung...Dah gitu jadinya, aku fed up aku pun keluar. Feeling nak window shopping pun dah kureng.Yelah, dh kene usha kaw2. Kalau ade member yg teman, boleh gak aku tanye die. “Weh, apsal org tu dok tenung2 beg aku weh??Pelik ar”..Member seraya berkata, “Ala, die usha beg tgn rm30 ko tu je la Nidut, mungkin sebijik same ngan beg die yg beli kat Uptown ari tu..hahaha..’’ bersangka baik ye ko.

Tapi.. mane de member kat sebelah yg nak aku berbicara begitu kn...*So ini hanya monolog dalaman.

Lagi satu, bila aku pi kedai tudung n baju sorang2, hmmm x bestnyerrrrr rase...X ade org nak ditanye pendapat. “Lawa ke idok baju ni...Matching ke kalau aku beli tudung ni, nak pakai ngan baju kurung kat umah tu.. Kalau beli ni x rugi ke,ade x kat kedai sebelah tadi kan?...Ko rase aku sesuai x pakai kaler ni terang2 gini...”

Alahai, kesian jiwa.Merana ooo bercakap sorang2.Sendiri tanye,sendiri jawab.

Aku juga paling x berkenan bile kena makan sorang2.Pernah sekali aku terpaksa berbuka puase sorang sebab member2 balik kg.Nak x nak mkn la gak sorang2.Sadis tul mase tu..Sedih, rase mcm sooooo lonely...Makan pun x selera kalau sorang2 je...Menangis (air mata bertakung) mase mkn tu..sobs sobs..

Ade lg satu kes tu kat mall..after bayar brg kat cashier, aku kene tahan dgn guard market tu. Ah,sudah!Ape plak kali ni...Dia dok thn, n dok suruh aku bukak beg aku... “ Weh, aku x curi  pape la bro!!”..Geram tul  mase tu..After check, n tgk x ade pape yg mencurigakan terus die kate ok sambil hadiahkan aku senyuman yg lebar..Ha,ko ni nak kene tumbuk ye.Mentang2 aku jln sorang2 nak curiga bagai..Aku rase mcm dibuli pun ade mase tu..Org lain x pulak di check walaupun pakai beg ke ape ke..Ish2...Ni yg aku malas nak kuar sorang2 ni..

 Adakah jln bersendirian nampak mencurigakan??

Sebenarnya, aku x mintak pun berjalan sorang pegi mane2 tempat tu.Dah kdg2 tu terpaksa gi sorang..Ade sentence part kene berdikari kn..Member2 lain byk hal, nak x nak kena la pegi sendiri..

Okay terus terang ye, aku kalau seharian x ade peneman, aku rase x keruan. Mesti boring n dah mcm org gila dah kalau x ade teman nk ajak borak..Serius, aku bukan jenis suka buat hal sendirian..Berkurung dlm bilik (as example) sorang2 satu ari suntuk.No no no, aku x mampu cmtu.Boleh rase terseksa aku kalau x bercakap dgn orang 1 ari. Dan kesan dari tabiat aku tu aku disyaki mendapat penyakit...... Autophobia #Risau x ade teman #Fobia berseorangan.Nasib baik x serius sgt.hahaha.

Hmmm..Nampaknye, nak x nak aku kena cari cepat2 calon suami sebagai peneman hidup aku.Lonely no more.Supaya aku tidak lagi sunyi n boleh teman aku pi jln2, borak2 n mkn2.X ade la aku pegi mane sorang2 lagi kan.Sunyi betei.




MOTIF?










Thursday, January 10, 2013

Harapan


Assalammualaikum..

*Ni luahan perasaan

Bulan ni aku kurang jenguk blog ni, asyik sibuk cari kerja sebab dah lama sangat aku bercuti..Sebenarnya,
tengok member2 ramai yg dah kerja sekarang buat aku rasa dah tiba masanya aku  keluar mencari pekerjaan pulak kan..

Secara ikhlasnya aku cakap, sekarang ni memang agak payah nak cari kerja especially student yang baru habis belajar..dalam erti kata yg lain fresh graduate..belum ada apa-apa pengalaman lagi..

Dan kebanyakkan kerja kosong yg aku jumpa yg related dengan bidang aku semuanya kat area Lembah Klang..aiyooo..bukan sahaja masalah jauh..tapi aku tak ada transport sendiri..Biasanya syarikat2 construction ni for sure nakkan pekerja yg ada kenderaan sendiri ye dak?..yela nak pergi site visit senang kalau ada kenderaan sendiri..Jadi macam mana nak apply kerja2 kat sana?Lagipun banyak syarikat milik arkitek landskap kat Selangor n Kuala Lumpur..hmm.

Jadi Perak Darul Ridzuan,sila lah banyakkan jawatan yang berkaitan dengan Landscape Architecture ye..harap sangat2.Bukan sekadar nak kan tempat sendiri,tapi yang lebih penting aku dapat dekat selalu dengan mak abah aku yg sunyi tanpa peneman di kampung..

Amin Ya ALLAH.