Pages

Wednesday, September 26, 2012

ABAH

Seorang bapa yg dipanggil dengan gelaran abah melakukan rutin harian seperti biasa :


Situasi 1

Tengok tv1,berita jam 10..tengok2 sampai la tv tu plak yg tengok dia..
mak kate tutupla tv tu kalau nak tido..

X nak dengar kate, 15 minit lepas tu tetiba bangun lantas terus ke bilik tanpa menutup tv..

Anak : abah,tutup la tv tu..knape x tutup?
Abah : ngantuk sangat dah ni..mate x boleh bukak..tutup kan la Da tv tu..(berlalu tanpa perasaan bersalah)
Anak : aikk??sape yg tengok tv tadi?..(terus off tv)

2 minit kemudian..

Anak : abah, sape yg charge handset ni?..kang lame sangat charge..
Abah : Tgk2 kan la handset tu..kalau dah penuh tutupkanla plug tu ye.....TOLONG YE DA...ABAH KAN ANAK YATIM..
Anak : LOL!bapakku ini...


Situasi 2

Abah : Da, ce cube cari kan minyak jap..sapu kat belakang bdn abah ni..lenguh..
Anak : Minyak ape abah?
Abah : Minyak jepun..
Anak: Ha??jepun?minyak ape minyak jepun??
Abah :Yela,minyak jepun..meko-meko..
Anak: Meko-meko?hmmm...(berkerut dahi si anak sambil berfikir ape la minyak meko-meko tu ye...)

Seminit kemudian...
Anak : Abah, minyak ni ke??(sambil menunjuk kan sebotol minyak dengan harapan betul la minyak yg dimaksudkan si abah)..
Abah : Haah, minyak tu le..ce sapu..ce sapu..
Anak : (Si anak pun menyapu minyak tersebut di belakang abahnye sambil berkata)...Abah, yg ni bukan minyak meko-meko..macam mane la abah boleh panggil meko-meko,dah macam bunyi name kucing je..abah2..
Abah : Betul la meko-meko..ha,sapu banyak2 lagi...sapu-sapu..
Anak :Abah ni, ni minyak YOKO-YOKO la abah..haisshh..
Abah : Ha, betulla tu yg kamu sebut tu..tu la name minyak tu..MEKO-MEKO
Anak : =_=’’


Hahahadoiii..ni la perangai abahku..Suka sgt wat lawak kat anak2 die.Kadang2 membuli pun ade..
 -_-''..haha..Apa2 pun kami tetap sayang ENCIK ABDULLAH ye..=D



Saturday, September 22, 2012

The Power of Solat.


Assalammualaikum.

Sekiranya kita berkeinginankan sesuatu perkara, apatah lagi perkara itu benda baik memang patut kita refer pada pencipta kita. Pintalah dengan sepenuh hati kepada ALLAH swt. Kita sebagai hamba-NYA hendaklah sentiasa berusaha meminta pertolongan dari yang Maha Esa,  kerana hanya ALLAH swt yang mampu memberi kerahmatan dalam kehidupan kita.ALLAH swt jugalah yang mengetahui segala2nya, sama ada yang sudah berlalu, sedang berlaku atau pun bakal berlaku.Bersama-samalah kita mempertingkatkan keimanan kita berserta keyakinan dan pengharapan dengan sepenuh hati kepada ALLAH swt.

Sebagai seorang muslim memang setiap hari kita wajib memohon pertolongan dan berinteraksi dengan ALLAH.


Melalui apa??...




                                                                  Melalui Solat.













Untuk mengetahui maksud ayat2 dalam Solat.
Klik sini : makna bacaan solat


Sekadar meminjam 1 petikan : ''Kita nampak bulan tapi sebenarnya bulan itu sangat jauh. Kita tak nampak ALLAH, tapi ALLAH itu tersangatlah dekat dengan kita''.

Thursday, September 20, 2012

Jadi diri sendiri.

Assalammualaikum.

Some peoples thought that becomes a great person is a great feeling.Not at all.

Yup, semua orang nak jadi yang terhebat.Kalau kita lihat someone tu cantik,comey, kiut miut,hensem,
bergaya, pandai,bijaksana n mcm2 lagi la mesti kite akan rasa terujanya nak jadi mcm dia tu kan??apatah lagi orang2 itu adalah orang2 di sekeliling kita, lagi la bertambah jeles..

''Ala, kenapa aku x cantik mcm si A tu??aku pun pakai ape yg die pakai,lilit2 gak selendang ni..pakai gak ikut fesyen tapi si A tu je yg famous, aku ni orang x kenal pun...''

''Aku tengok si B tu sampai Subuh dia study..bersengkang mata..result gempak..hish kena ikut cara dia ni..''

''Aku hairan la..kenapa aku x se lucky si C?Dia tu dah la comel, pandai lak tu..semua orang suka dia..tapi aku??hm..kenapa aku ni orang x pandang??''

n bla  bla bla..


Ok.STOP.Don't compare our life with others!


Ye,memang tak salah membandingkan diri kita dengan orang lain, tapi ada batasnya..Ada positifnya kalau kita rasa kita nak berubah ke arah kebaikan contohnya nak jadi pandai macam si B kita kenalah lipatgandakan usaha..study sungguh2, rajin mengulangkaji dengan cara yang betul..tapi kalau yg negatif kita terlalu ikutkan perasaan study ikut cara orang tu walaupun ianya x serasi..lain orang lain caranya..kalau kita selesa study cara kita teruskanlah..Ntah2, apa yg kita nampak ok di mata sebenarnya x sesuai buat kita..Kan dah susahkan diri..

Macam dalam kes lain pulak, nak jadi cantik macam si A..Pakai tudung baju semua ikut fesyen..ala-ala model. berseri2 tambah dengan solekan..Siapa x nak cantik kan?..everything ditiru bulat2..janganla sampai mcm tu,semua kejadian ALLAH cantik2..with or without make-up semua cantik2..

Yup.Setiap orang ada keistimewaan masing2...Jangan la kita memaksa diri berubah untuk menjadi seperti orang lain utk nampak lebih sempurna..Jangan  sampai rasa down bila kita x sama or setaraf orang lain..ALLAH swt dah ciptakan kita dengan sebaik2 kejadian.Apa yang penting kita kena bersyukur dengan apa yg ada kan..


Kita mungkin nampak kehidupan orang lain lebih bermakna lebih gembira, tapi kita x tahu mungkin orang tersebut pernah melalui saat-saat getir dalam hidup mereka. Ingatla, tiada sesiapa pun yg terlepas dari ujian Allah..hidup ni balance,ada suka ada duka.So,chill ok..Apa yg penting percaya pada diri dan gali seberapa banyak potensi kelebihan kita yg selama ini sudah lama ada dlm diri masing2.Kita je yang x berapa nampak sebelum ni.Tak salah kan kalau kita nak berusaha utk menjadi yang terbaik utk diri kita =)..Jangan sedih2 ok.Jangan banding2 kan diri kita dengan orang lain lagi..Trust and be yourself.







p/s:  Don't compare our life with others. Compare how we were in the past & today because only how we are today gonna determine how our life gonna be.Be what you wanna be =)



Wednesday, September 19, 2012

Souvenir from Sabah bah!

Assalammualaikum.

Last week, kakak yg sulung ade trip ke Sabah.So, i got the souvenir from there..Yuhuu...dapat t-shirt,gelang tangan n brooch..best2..=)

Thanks Yong,pi mane2 belila lagi souvenir ye..hehe..




First trial.

Assalammualaikum.

Orang kata kalau x cuba sesuatu perkara tu,kita x akan tahu kan?

So,petang tadi dengan hujan lebat di luar, diri ni mencuba sesuatu yg baru...hihihihi






Orang ckp kalau benda tu kita suka,lagi la semangat buat kan?resultnye,mak cakap sedap n lembut kuih keria ni..hoho  x sia2 mencuba..=)

Monday, September 17, 2012

Pelik.

Orang lain berkasih sayang, kau pun tak mahu mengalah.Jadi orang yang ego,sering mementingkan diri sendiri dan ingin selalu menang.Ya,itu memang diri kamu.

Pelik.Kini kau sedar,ia adalah rasa yang payah..Nampak indah di luar,tapi di hati tidak bahagia...Ya ALLAH, jika ada pilihan aku memilih untuk kembali ke masa dulu.Agar aku tidak merasa perasaan itu hari ini..

Bukan mahalnya harga sebuah kasih sayang tapi rasa ikhlas berkasih sayang itulah yang harus melebihi nilainya.



Sunday, September 16, 2012

Majlis pra-graduan FSPU

Assalammualaikum

Kalau before ni citer pasal dinner department, kali ni nak publish pasal majlis pra-graduan plak..Walaupun kalau dah diikutkan citer ni dah basi,x kire nak citer gak..-_-''

Oklah, majlis ni yg dipanggil MPG adalah majlis kemestian every semester buat student semester terakhir..ia nya berbayar la (lupe lak brape)..tiada unsur2 paksaan nak join or x..tapi rugi la kalau x join la kan?last kot..tapi budak2 kelas yang join pun x ramai.. err lupa plak, mase ni budak2 kelas ngah berperang dengan design studio..dateline utk final projek memang dah paras hidung je mase tu..memang 'masak' la kan..argghh,,pedulikan sekejap design mendesign tu..kita pergi 'design' perut dulu..makan kat hotel tu..hewhewhew

Ok,lagi sekali nak sebut perkataan ni,sebab mcm kool je sebutnye  ----> cekiddaaauuttt!



kawan2 yang dikasihi..semua muka get ready je bila2 mase tangkap gambar.


x sabar nak tengok apa yg ada di sebalik penutup tadi..pas buka..omg,NYUMMMMMMYY...terima kasih Ya ALLAH..terus tersengih paling lebarrrr...sabar hasnida sabar...

encik encik..cepatla letak nasi dlm pinggan saya pulak..letak 10 senduk nasi ye..(-_-'')

haaaa..bagi close-up sikit..terliur plak tengok gambar ni lama2..huhu


sambil2 makan tu,semua dihidangkan dengan macam2 persembahan..yang ni silap mata..best2..nasib baik puan tu x hilang sekali dibuat dek tukang silap mata..

ha,balet pun ada..haha..best2..mana la pihak penganjur import korang kan?comel2..

yang ni lupa plak band dari budak2 course mane...ok gak..

perut pun dah isi penuh,mata pun dah tengok persembahan macam2...ok,masa utk bergambar..yeaahhh!

eh,excited betul..haha

batch 08.LANDSCAPE ARCHITECTS IN FUTURE..=)


Malam tu, department Landscape Architecture menang macam2 anugerah..memang best giller..hohoho

Ok.Sekian,terima kasih..cekkkiiiidddaaauttt..

Saturday, September 15, 2012

Nak feel muda je boleh x?

Assalammualaikum..

Kalau dikira ikut kalendar, diri ni dah berusia 24..tahun depan 25..err,tolongla 24 tu,banyaknye angka..kenapa x 21?kan sweet je sebut 21..huuu -_-''..

Kalau dulu, mase mula2 masuk asrama, diri ni la yg paling dikatakan matang berbanding kwn2 satu geng dulu..(kakak2 senior yg ckp la) matang dari segi perbuatan,perkataan dan penampilan...cewwaahh..haha..
tapi itu dulu la,mase umur belas2 boleh la..dulu je ea, skang nak nampak awet muda la plak..X kire nak acting ala2 mude belia lagi..hehe..




along, atun, nida, wa n nora..^_^.miss u all.




Ok.yang tu cerita hampir 10 tahun lepas..so sekarang camne plak ea?matured x?


selamat tinggal dunia student..seribu kenangan ^_^

Assalammualaikum..

Disebabkan masa lapang yg terlalu lapang,buat masa ni kerja sekarang adalah mengemas kini segala2 dokumen,folder2 yg berterabur di laptop dell kesayangan..al-maklumla, waktu study dulu buat assigment or download information from internet berlambak2 pastu tanpa ade perasaan serba-salah nye terus  save macam tu je...berterabur.tahu2 jela mase tu bila nak cari balik folder yg mane 1 mula la mengelabah...

Tengah kemas2,terserempak plak folder foto..walawei,baru perasan gmbar banyak ade dlm tu..apa lagi,cuci mata tengok balik gmbar2 semua sambil berangan flashback balik [-_-]

Ok.cekidautt



makan dulu..gambar makanan mestila ada..wajib..hehe,,nyum2..makanan2 memang best.
ni la barisan2 pendidik kami..terima kasih x terhingga..Semoga anda semua dirahmati ALLAH..amin..

sesi pelajar semester akhir..tu dia Cik Wan..dulu takut giler ngan die, tapi lame2 rase die la
 antara lecturer paling best hehe. ni la yg akan dijadikan kenangan..semua student  semester 08 diberi peluang utk ucapkan terima kasih pada semua lecturer.THANK U CIKGU!




sebahagian daripada budak2 satu kelas..miss u all ^_^..gud luck friends!


p/s : Gambar2 lain ade lagi, tapi kena buat versi entry lain la pulak kan..macam2 event..semua nya kenangan..harap seribu 1 kenangan ni kekal dalam ingatan =)..insyaALLAH..

Saturday, September 1, 2012

independent day of Malaysia

Walaupun lewat sehari..di kesempatan ini nak ucapkan..SELAMAT HARI KEMERDEKAAN YANG KE 55 buat Malaysia ku tersayang..^_^



source : Google.