Pages

Wednesday, August 29, 2012

Budak2 zaman sekarang...ish ish ish #

Almost 3 weeks dah duduk di rumah ni..bercuti katakan, study pun dah abis..So basically, rutin harian adalah seperti penganggur terhormat..bangun setiap hari bukan boleh dikatakan awal pagi..kadang kala mencecah angka-angka luar biasa (paham2 jela) ..sampai kadang2 tu mak marah..hewhewhew..tapi tahu ape2 pun mak tetap syg anaknya.. =')..sebenarnye semua tu terjadi atas pembalasan terhadap waktu tidur yg selalu x cukup mase study dulu..smpai kadang-kadang tu pernah x dapat tido 2 hari..ish ish kalau pikir balik memang merana giler kehidupan waktu tu...(alasan)

ok.nak kata diri ni rajin x la rajin sgt.tapi membantu juge la mak abah di kebun sawit sekali sekala.walau pun penat tahap gaban, yg penting duit dapat pahala pun dapat.Pakej tu!=)..

Waktu-waktu sekarang gak mase utk usha2 keje kosong mase sambil online..Kak yong ade cube tolong mintakkan jadi guru ganti kat sekolah die..Insyaallah ade rezeki adela..Sambil2 duduk kat umah tu, selain tolong mak abah antara hobi mase lapang adalah menonton tv (ayat BM sangat)..tertonton pulak 1 rancangan kat stesen berbayar yg selalu ulang tayang benda yg sama..best,cik Rossa yg nyanyi..dah la comel nyanyi sedap plak tu..and then last song die lagu ni --- TAKKAN BERPALING DARIMU...

Memang best lagu tu..lagu tema utk Munajah Cinta..lirik pun best..

Tapi nak citer kat sini yg ade seorang pencabar terdekat Rossa..ha,jangan main2 ye cik Rossa..tapi rase2 budak tu lagi power..ye,budak2 lagi..suara die memang best n sedap giler..ish ish budak2 zaman sekarang,kalau x terer x boleh ke??..Maka lagu tersebut telah menjurus kepada sesi upload video dari youtube..

Sila la klik video..terbaik!






Best kan suara die..memang thumbs up,hehe..si kecik molek ni namanya Nur Atikah..kalau nak dengar lagi suara die yg best,ade lagi vid die yg lain2 kat utube...cik Atikah cik Atikah, comel la..^_^.

Monday, August 27, 2012

separuh fanatik kat interior design

Assalammualaikum

Diakui diri ini ade 1 habit yang kool..pergghh,kool ea? ..nak kate hobi pun boleh kot..or obsesi yg tiada tolok tandingan...or tabiat yg tidak berkesudahan...hm,susah pulak nak define ayat ape yg sesuai...+_+

#terlalu suke tengok furniture or interior things yg cantik giler n unik (dari pandangan mate ni la)

walaupun senibina landskap di hati, tetap gak terpesona dengan benda2 macam tu..
ada kaitan design2 jugak kan =)

x dapat dikenalpasti bila habit tu muncul,tapi memang bile terlihat benda2 mcm tu memang bersinar-sinar la mata..pastu mula la berangan (hahahadoiii)...

*ohh alangkah indahnya dapat rumah yg ade suma benda yg kool ni..

*ni kalau letak kat bilik cantik gak ni *_*..(pastu asyik pandang je 24 jam sebab terlalu lawa)

*ok,nanti dah kahwin nak ubahsuai rumah tambah furniture ni,furniture tu, letak lampu 3 level warne, katil yg boleh adjust lebar pastu leh jadi sofa, bilik air yg x serupa bilik air tapi macam bilik tidur n bla bla bla..


ok berangan sungguh*

Walaupun kadang-kadang habit ni hanya nama habit namun ia mendorong pada usaha utk jadi kreatif..yela,bukan senang nak hasilkan benda yg praktikal n cantik.Berikut antara beberapa imej interior design utk rumah yg sangat kool yg saya tengok.Semua imej tu sila bagi kredit kat Pak cik Google ye..thanks pak cik!


Sila menjamu mata =D

cantiknyer...rase nak pakai sari warna pink pastu guling2 kat ruang tamu ni..* eh,ruang tamu ke ni?
Glamorous Futuristic Interior Design Concept by Karim Rashid
pergh,macam terapung je tempat duduk tu kan?.kalau jdi port tangkap gmbr profile pic FB ni best gak..haha =D 
Funky Furniture 1
mari membaca sambil kaki sebelah ke atas.cool sungguh si robot ni..

love it!!

ini la dikatekan 2 in 1.agak2 lepas mandi tu rase mengantuk,terus je tido kat sini.selesai.

Lakeland Microfiber / Bycast Reversible Adjustable Sofa - Home - Furniture - Garden Supplies
 kalau tetamu tetiba dtg mengejut, barang2 bersepah terus sumbat bawah sofa ni..hahaha

Photo: Egg Design.......
eh, boleh ke duduk atas telur separuh masak ni??cool kan  ^_^


flexible..multiple..decorative..simple ..attractive  n bla bla bla


waahhh,nak sebijik macam ni..''pokok buku''


Creative Furniture Interior Design
x payah pintu or separator..yg ni lagi best...wahh..syokknyer..


Cantik2 kan ^_^...memang adore abis bile pandang benda2 camtu..harap 1 hari nnti dpt decorate rumah mcm di atas..harapan??impian??atau berangan??hehehe

Sunday, August 26, 2012

R A Y A 2 0 1 2

gambar intro.


Assalammualaikum.

Ramadhan has already ended and Syawal is begins.Masih mood raya..

Seperti kelaziman, raya disambut sederhana.Baju kurung raya tersedia 2 helai.(jadi la dari x ade kan.syukur.)
Style biase la, tudung bawal  mak jemah.X ade mase nak lilit2 ngan selendang bagai n x brape handal pun dlm skill lilit melilit ni..

Hari raya memang best.Selain berkumpul 1 family,saudara yg jauh pun bertandang.Macam2 citer keluar kan.Paling disukai, mknn plak best2..^_^

dan yg paling best,mase raye la berkumpul dgn kawan2 lame..kawan yg bertahun2 x jumpe pun lastly akhirnya berjumpe semula..memang jejak kasih sekejap..sobs sobs..kalau x, memang x dpt..masing2 busy berkeluarga..eh,silap!belajar dan bekerjaya.haha..




not ready yet tapi kamera tu terus snap,adoii.nasib baik dah standby senyum 24jam.


ok..kami dah ready..pelbagai peringkat umur ade ye dlm pic ni..



anyway memang best lepak ngan diorang..time raya la baru dpt berkumpul ramai2..ni pun ade lagi member2 lain yg x join..lain kali kumpul lagi ramai,pastu pacak khemah besar2 n then sila bawak mknn setiap sorang..(makanan best2 ye,harap maklum) hehe...eratkan silaturahim katekan..=)..


kalau la tiap2 hari, hari raya..bestnyerrrr..
Semoga berjumpa lagi the next Ramadhan and Syawal ^_^.

p/s : dpt dikenalpasti yg muke ku makin gelap raye ni..haiyakkkk +_+

Sunday, August 19, 2012

habit teruk.




haduhai..ohoiii..apa la nak jadi sekarang ni..tido lambat je kejenye..ngadap laptop smpai lewat..+__+

Friday, August 17, 2012

kurung

 


                                                 waaa..  cantik kan?..tapi not mine..huu..

                       


p/s : kurung saya?just simple ^_^.

Monday, August 13, 2012

Peringatan.Jangan seksa perut anda.

Assalammualaikum..

Puasa ke 24...tetiba teringin sangat nak makan koktel buah warna-warni yg cmpur susu..hmm,ape lagi terus pegi mencari bahan2 di kedai la..petang tu terus buat n makan dengan bersungguh2 lepas berbuka..hehe

dan akibatnya malam tu, perut rase semacam..rase sebu je,,,haishhh kenapa ni??..+___+

hmmm....



gambar sekadar hiasan 


tengok balik tin koktel n susu cair..dah expired date ke??abisla kalu dah overdue..kang keracunan mknn la pulak..tapi bile dibelek balik tin2 tu ..x pulak expired..hmmm...

setelah pikir punye pikir...

YA ALLAH..aku pernah dengar yg kita x digalakkan makan SUSU campur BUAH!!..aduhh,cmne leh lupe ni...kes mengidam punye pasal la ni..x pikir pnjg terus je buat...haishhh perut perut...kesian kau..T_T


terus search kat internet, n dpt info pasal pemakanan dari sumber ni :


Diet Mengikut Sunnah Rasulullah S.A.W


Elakkan meminum susu bersama makan buah.
Contohnya koktel. kerana gabungan dua bahan ini boleh meningkatkan kadar keasidannya perut yang menyebabkan sebu dan gastrik.
Ya ALLAH... patutla perut ni x selesa..ade sebabnya..T_T.. 
Mengikut sunnah rasulullah ade beberapa panduan pemakanan yang baik (termasuklah yg disebut di atas) :
1. Rasulullah tidak minum susu sewaktu baginda memakan daging, ayam ataupun ikan.
2. Rasulullah SAW melarang meminum susu bersama cuka.
3. Rasulullah SAW tidak makan ikan bersama daging, telur atau daun salad.
4. Rasulullah SAW memakan buah-buahan terlebih dahulu sebelum makan makanan berat
kalau nak tahu kenapa x boleh makan mcm di atas dan nak tahu banyak lagi panduan sila klik :  myibraj.com 
 Subhanaallah...Rasullulah SAW tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana baginda pandai menjaga pemakanannya.Diet Rasulullah SAW boleh dijadikan  ikutan kerana baginda adalah contoh teladan yang terbaik buat semua umat manusia. 
Diriwayatkan bahwa para sahabat berkata dari Rasulullah SAW:
نحن قوم لا نأكل حتى نجوع وإذا أكلنا لا نشبع
Kita (kaum muslimin) adalah kaum yang hanya makan bila lapar dan berhenti makan sebelum kenyang.

PENGAJARAN BUAT DIRI:

Makanlah secara bersederhana dan ikutlah sunnah Rasulullah

Sunday, August 12, 2012

Buat sahabatku....





Sahabatku, ku tahu betapa berat dugaan yg kau terima kali ini...kepergian insan tersayang memang satu kehilangan yg terlalu besar..tabahlah wahai sahabatku..aku tahu kamu mampu..

Titipkan doa buat arwah di setiap tutur katamu selepas solat..moga roh insan yg kamu sayangi dan kasihi itu dicucuri ALLAH SWT, tenang dan bahagia di sana..Amin..


Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w bersabda: "Apabila seorang anak Adam mati putuslah amalnya kecuali tiga perkara: sedekah jariah atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya." 
(Hadith Sahih - Riwayat Muslim dan lain-lainnya)



AL-FATIHAH..

Cantiknya mereka bertudung ^_^

Alhamdulillah..bulan2 puasa ni kite tgk makin ramai artis yg berhijrah ke arah kebaikan..Ramai artis wanita yg memperoleh hidayah utk mengenakan hijab..cantiknya mereka bila menutup aurat ^_^..Mudah-mudahan ape yg telah mereka lakukan ini berkekalan sampai bila2.

Jom kita jenguk wajah mereka berhijab..







































Cantik2 kan mereka?..Alhamdulillah,semoga mereka semua beristiqamah dalam melaksanakan perintah agama dan dirahmati ALLAH swt sentiasa..di harap semakin ramai artis wanita berhijrah ke arah kebaikan ..Sama2 kita doakan kebaikan mereka.AMIN.

Friday, August 10, 2012

Thursday, August 9, 2012

syukran..share the happiness ^_^




Walau benda ni almost 2 weeks berlalu,tapi ni la dikatakan kegembiraan..penat lelah hampir 5 bulan mengadap tesis, berhempas pulas memerah otak utk hasilkan naskhah sendiri..
ni la hasilnya..alhamdulillah...=)

For those yg byk membantuku sepanjang penghasilan tesis ni,a thousand of thanks yaw!!Parents yg bagi galakan n support terutamanya dlm budget kewangan..hehe..x lupe my supervisor yg super duper hebat yg byk betulkn ayat2,grammar sy yg tunggang langgang..kawan2 yg x pernah dilupekan,yg selalu pujuk dan dorong diri ni bile lemah n x de semangat sebab terlalu tension mgadap assignment n final project..thanks guys!
May ALLAH bless u all..
*(amboii,dah macam ayat acknowledgement dlm tesis plak)

Benar org kate, ade hari kita sedih ade hari kita gembira..setiap percaturan hidup ini telah diatur susunannya..semua kejadian bersebab..bersyukurlah..


Pisss,err..abaikan muka x tido semalaman di atas

 I got A's for this thesis..Syukur..^_^

Wednesday, August 8, 2012

berkias2 kita di bulan Ramadhan ^_^

Assalammualaikum..

Bersyukur,dah 20 hari kite berpuasa..10 malam terakhir ni kite perbanyakkan lah amalan dan ibadah ye..semoga ramadhan kali ni membawa barakah kpd kite..=)

Bulan puasa ni mcm2 rancangan berfaedah ade kat tv..antaranya KIAS RAMADHAN..best sangat2..rancangan penuh ilmu ni bersiar setiap hari Rabu jam 11 malam kat TV3..memang terbaik la rancangan ni..penuh mesej dan pengajaran yg berguna yg boleh kite jadikan iktibar dan panduan..simple tapi penuh pengisian..

jom kite tgk promo citer ni ye :


Tahniah tv3 sebab terbitkan rancangan mcm ni..harap2 dpt diteruskan lagi,bukan utk ramadhan shj tapi utk bulan2 yg lain juga ^_^..memang terbaik

Wednesday, August 1, 2012

hajat kesampaian ^_^

Bulan puasa ni mulala tekak ni teringin makan mcm2..hehe..Tetiba teringin sgt2 nak makan 1 jenis kuih tu..actually, x tahu name ape kuih tu..haha..atas putih,bawah hijau,pastu die punye bekas based on daun pandan..ala.mcm tepung pelita tapi x same sebenarnye..

And then tadi after tinjau kat bazar jumpela jugak..itu pun dok bertekak ngan kakak..die ckp kuih tu tepung pelita so die belila kuih yg salah..dan jumpe yg betul terpaksa la beli gak..extra double kuih la kan..haha..ape2 pun kene abiskan..sape suruh teringin,,hehe..tercapai gak hajat nak mkn kuih ni..nyum nyum..


KUIH TAKO


Ni la kuih nye..tanye kat member barula tahu yg name nye kuih tako..selalu terkeliru ngan kuih tepung pelita..actually yg membezakan nye bahan2 n tekstur die..kalu tgk sekali imbas memang sama..memang sedap =)..

Ape kate kite tinjau2 resepi kuih ni..Kot2 pasni kalau teringin lagi x yah la beli,try buat plak..semoga rajin la ye cik hasnida..hehe..