Pages

Tuesday, July 31, 2012

HATI INI

Rajuk hati..
Bukan direka sesuka hati..
Bukan sekadar reaksi diri..
Bukan sengaja membuang air mata ini..

Tapi rajuk hati..
datangnya setiap kali..
Bila hati berbisik..
Menangislah wahai hati..
Kerana hanya kau yg kenal diri mu sendiri...


Monday, July 23, 2012

kurma pilihan saya ^_^

Assalammualaikum!

3rd puasa.Alhamdulillah..Puasa byk faedah..n dlm bulan ramadhan ni la ape yg kita jrg jumpa akan dpt jumpa.^_^.Sebut je bulan ramadhan,mesti x ketinggalan dengan kurma kan??Anyway ari ni saya nak citer hal2 berkaitan kurma.

Kurma,my favourite.Ade yg suke ade yg x kan?Saya prefer pilih kurma yg lembut rather than yg kering..=)

favourite ^_^..kurma+coklat+almond..nyum2..
x dpt lagi rase ramdhan ni..kene cari ni..hehe
kurma pilihan ^_^..sy beli di giant.Rm9.90..sedap ,best n murah ..


Rasulullah S.A.W bersabda :

'' Jika seorang daripada kamu hendak berbuka puasa, maka berbukalah dengan tamar kerana tamar itu berkat, jika tiada berbukalah dengan air kerana ia bersih dan suci.''
- Riwayat Abu Dawud dan Termizi



Apa kebaikan kurma?

1) Beri tenaga serta-merta pada badan kite after berpuasa sebab nilai kandungan mknn yg tinggi.

2) Diserap serta-merta terus pada badan

3) Mengandungi serat, sumber utama potassium

4) Menguatkan daya ingatan

5) Penawar racun 

6) Meredakan tekanan darah

dan mcm2 lagi kebaikan..kalau nak tahu lebih lanjut kindly click on this source..

see,mcm2 kan kebaikan yg dapat if kita makan kurma =).So, kepada di luar sane,pasni kita amalkan berbuka puasa didahulukan dengan kurma ye sebelum makan yg lain.Selamat berbuka puasa today!

Sunday, July 22, 2012

Barakallah Ramadhan

Assalammualaikum..

Today is second day of Ramadhan. Alhamdullillah...^_^
Ramadhan bulan yang penuh keberkatan.  Di awalnya rahmah, di tengah-tengahnya maghrifah dan dihujungnya kebebasan dari api neraka...

Bersyukur sgt dipertemukan lagi dengan penghulu segala bulan ni..Berkesempatan lagi utk merasai nikmat berpuasa tahun ni..Syukran.Segala puji bagi Allah kerana dengan limpah kurnianya kita dipanjangkan
usia untuk berada di awal Ramadhan.Di waktu inilah,kita perlu melipatgandakan ibadah kita kepada ALLAH swt.

Semalam saya berkesempatan berterawih di Masjid Negeri Shah Alam.Subhanaallah.Ramainya umat islam yg berpusu2 dtg ke masjid..sama2 mengerjakan ibadah sunat di bulan penuh barakallah ini.Itu tanda kegemilangan umat Islam, bersatu dan berkumpul bersama2 di bawah rumah ALLAH.ALHAMDULLILAH.


“Sesiapa yang tidak  berusaha mendapatkan kebaikan-kebaikannya sesungguhnya dia 
rugi”.


Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kami berpuasa sebagaimana  
diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa . 
(Surah al-Baqarah: 183) 




Sempena kedatangan ramadhan al-mubarak ini, marilak kita bersama2 berusaha dan berdoa moga puasa dan ibadah kita pada kali ini mampu melonjakkan diri kita ke darjat taqwa yg kebih tinggi di sisi ALLAH swt.Amin ya rabbal alamin.

Thursday, July 12, 2012

my final project


Rediscovering the Hidden Treasures of Malay Traditional Village in Kampung Selat Pulau, Pasir Salak, Perak through Cultural Landscape Approach.


Experiencing the feeling of Malay village through the ‘senses of human’ are the best way to achieve the composition of spiritual, physical and feeling of rural environment. This project is about rediscovering the beauty and distinctive value of rural village in Kampung Selat Pulau, Pasir Salak, Perak. The aim of this project is enhancing the traditional Malay village character and cultural landscape values within the reflections colours of Malay rural. The village have something hidden that is valuable, which most people do not know about it. In terms of enhancing the characteristics of the village, the role of landscape architect is need in developing the village character. It will concern about the community needs, landscape character, spatial quality, heritage and cultural value of the village. By applying ‘hidden treasure’ as the concept of the design development, it will bring out the something valuable things of the village. Where the history, culture and tradition are not just the story but comes alive with hundreds thousands of true colours in Malay traditional village. The village view the distinctiveness character and serene Malay village setting.