Pages

Tuesday, February 7, 2012

JOM MEMBACA

Selamat berjumpa lagi.^_^..

Kali ini kita berjumpa pada bulan baru dan tahun baru semestinya..FEBRUARI 2012..0oo lame juga x post sebarang citer kat blog ni ye..terbiar agak lame...rindu nk menulis2 ni..baru ni je berkesempatan.. sekarang ni baru dpt berehat2 (cuti sem) lepas join praktikal training selama 5 bulan yg lepas..fuhhh lega..(ayat mcm penat sgtttt)

Hari tu lepas presentation final,berkesempatan gak pergi KARNIVAL KARANGKRAF (27 – 29 Januari)..Pesta bagi orang yang gemarkan buku-buku..Rugi kalau x pegi..mcm2 buku dpt murah.Daripada novel,majalah,buku ilmiah semuanye murah smpai dpt potongan 70% woo.. bln 12 tahun lepas Karangkraf ade buat gak karnival.. tapi x dapat pegi masa tu sebab ade hal lain plak tetiber...ishh ishh..T_T

So,kali ni kene bulatkan hati yg HASNIDA kene pergi gak..Kalau x,RUGI..ulang lagi RUGI.

Bile lg nak borong buku murah2 kan?


Poster karnival karangkraf..macam2 event ade ^_^..Kindly click here utk tahu mcm2 lagi tentang event Karangkraf =)


Ade la sikit2 gambar yg sempat tangkap mase pergi ari tu..sikit jek..malas nk snap..asyik belek2 buku je..hehe










 bersama penulis  a.k.a motivator  favourite saya   : Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj..akhirnya dapat gak jumpe face to face..hehe..beliau memang terbaik..^_^



   yang ni member : Rawidah  ngan favourite novelis die : Aleya Aneesa


Memang sangat meriah dan sangat2 best bile akhirnya dapat pergi karnival ni..Ramai gile orang..dan kebanyakkan nya memang memborong habis buku2 yg ade..Suke betul tengok..

Hopefully,pasni dapat pergi lagi..^_^




Err..jom serius kejap.


Sebenarnye,walaupun karnival buku n kempen membaca kerap kali dibuat, orang Malaysia ni masih ade yg kurang minat membaca.. ye,masih kurang..bukan nak kate x ade yang membaca tapi peratus masyarakat negara kita ni masih sedikit bilangannya yg gemar membaca berbanding negara2 lain..Membaca x dijadikan kebiasaan..Sedih memang sedih..huuu T_T..

KENAPA ?


Anda pernah dengar ayat ni x?



                                                                 ‘’MEMBACA JAMBATAN ILMU’’


Pernah dengar kan.

Kita dicanang agar menjadi masyarakat yg maju.Tapi tahukah anda macam mana nak maju?Melalui pembacaan la..Sebabnye ilmu diperoleh dari pembacaan.Ilmu x akan dtg bergolek2 mcm tu je..Kena ade usaha dan salah satu caranya adalah banyakkan membaca..Jadi ‘’ulat buku’’ katenye.



                               Jangan jadi ulat bulu pulak ye..haha



Mungkin masyarakat sekarang terlalu sibuk dengan urusan harian diorang sampai x ade mase pun membaca..Kalau kita tengok dlm kenderaan awam misalnya bas atau komuter,lebih ramai yang tido x pun termenung daripada memegang buku..(err jgn pegang je tapi kene baca sekali ye)..x pun, ade gak segelintir yg membaca gak..tapi BACA SMS (kate Dr.HM Tuah Iskandar)..hehe..


Membaca ni byk untungnya.Macam2 info kite akan dapat..Tapi kite kene la cari sumber yang betul dan bahan bacaan yang memberi faedah serta manfaat  kepada kite..Sebuah buku terkandung bermacam2 maklumat yg sebelum ni kite x tahu..Dengan membacalah kita dapat macam2  ilmu pengetahuan.Ilmu tu kan luas cabangnya..meliputi pelbagai bidang...x percaya??..CUBALAH MEMBACA..






Kite gak boleh dapat hiburan taw bile membaca ni..katekanlah kite baca 1 buku ni (in case: buku cerita)..Bile bace,ia boleh timbulkan keseronokan dlm jiwa kita..Bila kite dlm mood yg baik dan kite terhibur dgn buku tu, maka minda kita juga akan merasa lega.Stress pun boleh hilang.Hebat bukan?

Ye,baca novel pun boleh,x pulak kate novel x leh baca..Boleh,tapi kene pandai pilih dan jangan sampai melekakan pulak.

Baca mengikut kesesuaian dan mengikut peringkat umur.Jangan main belasah plak.JANGAN la pulak pi baca majalah yang ade unsur2 %#$$#@%#%%$ memang gatal mulut la kalau kate tu pun leh bace.Memang nak kene belasah la tu japgi..ishh ishh!!..

Kata nak jadi maju kan.Kata nk jadi masyarakat berwawasan.So,mula langkah anda hari ni.Lakukan pembaharuan..Jadikan membaca amalan harian..Sebagai permulaan,seminggu 1 buku..Ringankan kaki anda ke karnival buku ye lepas ni...JOM MEMBACA  ^_^

No comments:

Post a Comment