Pages

Wednesday, February 29, 2012

L A S T D A Y

Ok..ni entry paling pantas pernah tulis...err...taip..

:Ari ni memang kelam kabut sikit..bukan dgn aktiviti tapi busy ngan hati..ha??ade ke?..ye,ade..

Sebenarnye,ari ni last duduk kg.Kene balik Shah Alam dah.Aishh..hati x sepenuhnya nak balik..dlm erti kate yg lain hati x ikhlas nak balik..huu..tapi nak wat cmne kan?name pun title student lagi..so kene korbankan skit perasaan ni utk gagahkan diri gak balik sane..ni taip entry pun dlm keadaan serba salah..ermm,kes berat doh.

Tadi kemas barang..masukkan baju2 dlm beg..cari2 buku nota Urban Design kat dlm kotak2 lame (kene bawak balik sane)..jahit baju kurung yg dah terkoyak (+_+)..amik extra sabun mandi abah (kes jimat)..kuar duit belanje..beli topup...


                                source  : Paham2 la mood ape skang ye..huuu





Oklah,nak pegi dapur la..mkn bihun goreng n kuih mak buat..untuk hiburkan hati yg x betul ni..lalalalala.

Sunday, February 26, 2012

Wish cuti semester.

Selamat hari Ahad semua.^_^.

Tadi petang belek2 kalendar.Belek punye belek,tetiber kuar ayat ni ‘’Alamak,1 week je tinggal’’.huuu..
I have to attend another semester again.Kene pulang ke Shah Alam balik.Adoii.. cuti semester kali ni hanya 1 bulan 2 minggu je.X mcm selalu,cuti kali ni kejap je, dah tinggal beberapa hari je lagi. Err,boleh x kalau nak stop jam kejap? macam seram plak tengok masa makin laju. Terasa nak selalu dok melepak kat ruang tamu sambil tonton tv dan sambil makan cekedis dgn riangnya.

Tapi...Semua tu x boleh wat dah.....=_=’’

Mase mula2 start cuti sem,si Hasnida ni berhasrat la nak melengkapkan dirinya dgn macam2 kerja yg berfaedah.Niat kene ade..Ingatkan cuti sem boleh la rehat2 kan,lepak2,tonton tv semua channel,makan mcm2 tapi rupanya x boleh la goyang kaki je selalu.Kata nak jadi orang yg cemerlang kan ^_^ ? X kan nak berlengkor (tido dlm bahasa org kg saya) je 24 jam! ish ish.. ( err, memang x dinafikan yg kadang kala diri ni hanyut dibuai mimpi yg panjang.haha.)maap segala perangai yg x senonoh jgn ditiru.harap maklum.


Dlm kepale ni mcm2 agenda dah de.Dlm buku dah siap tulis ape benda yg perlu dibuat sepanjang sebulan lebih cuti ni.PLANNING IS IMPORTANT.ececeh,planning mengalahkan menteri,tulis punyerla penuh semangat,macam2 nak buat..(nak list kn kat sini malu la plak hikhik)..So,kita tengoklah jadi ke x planning Hasnida ni ye.



                            kan dah bagitahu tadi yg malu nk tulis list kat sini.  source

Tapi,betul la kate sesetengah orang,kalau 100% yg ade,hanye boleh pakai 50% jew.Lorr,ape la Hasnida ni.huuu..X semua benda mampu sy buat...Mcm2 faktor la kan yg mempengaruhi kondisi sy mase tu seperti : asyik tgk facebook,tgk facebook,tgk facebook,tgk tv 24 jam,main2 ngan kucing 24jam,asyik mkn sebab byk mknn kat umah,cuaca yg tidak menentu n bla bla bla..hmm.tapi faktor yg paling betul adalah : sengaja buat2 MALAS..hm,baiklah faktor yg lain tadi tu sila abaikan ye,sendiri cari alasan kan..
Sekali lagi.maap, segala perangai yg x senonoh jgn ditiru.=_=’’


Tapi kan ,sy suke buat aktiviti ni mase cuti sem ^^:


Hati sy rase bahagia je pandang buku2 ni,kalau bace pulak hati terus tukar jadi bunga2.Amboi,mcm tu sekali.hehe.Ni sebahagian yg ade.Yg lain kakak no 2 rembat.Beli pakai baucer yg RM200 tu.tpi yg utk ni sy just gune 1 kupon je.Ade lagi yg lain .Oh yes.Awesome.

Yup,i love book so much.That’s my passion.^^

Kat sini,yg sy boleh simpulkan,hanya 70.5 % yg mampu sy buat mase cuti sem ni.nak gak ye 0.5 tu ye.Xpela,lagipun cuti sem dah nak abis dah.hehe.Tinggal seminggu je lagi. Don’t ever think like this: ‘’oh yeah?u can try it again next semester,right?’’.no no no. Nak jumpe cuti sem dpn, maybe x ade dah sebab next semester adalah yg terakhir. (hopefully dpt abiskan study on the time)^_^.Amin.

Wednesday, February 22, 2012

R E Z E K I K I T A

Hari ini keputusan exam keluar..Seperti biasa, berdebar2 je rasa hati ni bila nak bukak result.Lagipun,sem lepas punye result ditentukan oleh practical training bukannya exam subjek seperti biase.So,kali ni lain mcm sikit.Tapi sebelum tu,rutin biase bukak dulu FACEBOOK.hee...

Tinjau-tinjau,intai-intai...

Wah!Status kwn2 hampir semuanye citer pasal result..Alhamdulillah,senyum sahaje kalian..result masing2 gempak,ramai Dean List..Alhamdulillah again.


Tahniah kwn2,ternyata ramai yg hebat dan bagus.Ramai yg buktikan yg mereka juga mampu capai keputusan yg membanggakan mcm orang lain.Saya tumpang gembira..^_^.Tentu ibu bapa gembira dan yg pastinye diri sendiri gak akan hepi ^_~.
Itu cerita rezeki kwn2..bagaimana pula rezeki Hasnida?

1) bukak Student Portal UiTM
2)klik Login
3)klik Examination result

Berdebar-debar....


Akhirnya..keluar juga result exam..
ALHAMDULILLAH..syukur.Saya LULUS. =)
Walau bukan cemerlang...walau hanya biasa2 saje...walau sekadar lulus...walau tidak sama hebat seperti kwn2 seperjuangan yg lain...


‘’ I should thanks to ALLAH SWT’’


SEBAB :

: Apa yg telah kita usahakan itulah yg kita akan capai.Saya telah lakukan yg terbaik dan sedaya upaya.Setelah berusaha,sy perlu bertawakal kpd ALLAH dan redha dgn segala2 nya.^_^
: ALLAH dah menentukan rezeki masing2.Kalau bukan rezeki sy hari ini,mungkin rezeki sy di kemudian hari.
: Masih diberi peluang lulus dan boleh teruskan pengajian utk next semester pula.
: Yg kurang bagus boleh diperbaiki untk menjadi yang lebih bagus pada mase   hadapan..
: Belajar dari pengalaman yg telah dilalui
: Kepuasan terletak pada usaha bukannya pencapaian semata2.



  source : click



Ini pesanan utk diri sendiri :

Jangan mengeluh,apabila anda tidak berjaya seperti insan2 lain.Jika kita terus mengeluh, kaki kita akan melekat selamanya di anak tangga ujian itu.Kita tidak akan meningkat lebih tinggi.Terimalah dengan pasrah , tetapi jangan sesekali mengalah.Hati tunduk akur berteman sabar, namun akal ligat berputar mencari jalan keluar!




So, HASNIDA.We should keep moving forward, don't regret the past.



                                       oH YEAH!!..fighting!!..hehehehe..

Tuesday, February 14, 2012

HASLISASURILOFA : hasnida + lisa surihani + neelofa.

sekarang ni HASNIDA ade kerja baru : MENUKAR HEADER 24 JAM TANPA HENTI..gila ke ape..tapi entah la asyik x puas hati je kalau tgk balik header..kekonon nye x menarik..tapi bukan header yg jadi keutamaan,isi kandungan yg patut amik kire betul x?..header x gempak pun xpe..ish ish..biase la manusia mane pernah puas hati dgn sesuatu kan....(x baik ade perasaan cmtu..x baik...x baik..=_='')

Lastly,sy pakai 1 header jew..tpi mslh nye asyik nk TUKAR PIC je..hehehee...

Ok.mule2 pakai header ni :


Tapi,bile di belek2 balik,haissh mcm x best je pic ni..agak chubby ye pipi budak topi kat ats ni..(walaupun mmg dasar pipi chubby hehe)..lagipun pic ni dah lame dah..hujung 2010..x jadi la,cancel..


Pastu cadang nak pakai yg ni plak :

Aargh,macam over jew,senyum lebih2 plak kan..Bajet senyum lawa la ye.ish ish..Pic tahun lepas plak tu.Cancel.OK next!


Ha,yg ni mcm best..Ayu jew tengok sy posing2 mcm ni kan?..hehe.Tapi, mane leh letak gambar mse ''free hair'' kn??ish ish....=_=''..x jadi la.(sedihnye sebab x dpt letak walaupun hati meronta2 bagai nak rak huuuuu...)


Next :



Huuu...comey nyer..comey nyer..(puji diri sendiri nmpak?)haha..
Tapi....
Hmmmm..kan dah ckp tdi..Gambar mase free hair x baik letak ye Hasnida..Simpan sendiri2 je..Baiklah,saya pasrah.....




Dan akhirnye  sy pilih header yg ade pic ni :

Sebab : pic ni paling latest,paling comel,paling real,paling HASNIDA..hahaha.SEKIAN.^_^

BROS CRYSTAL PLUS...C.O.O.L !!

Sekarang ni,cuaca agak PANAS kan? Mungkin sebab awal tahun, so secara automatik nye cuaca kat negara kita ni akan jadi lebih panas tahap menyengat dan lebih hangat drpd biasa.Kalau duduk lame2 kat luar tu,boleh terbakar kulit...OH,TIDAK!!... so dlm keadaan cuaca yg panas mcm ni kena la banyak2 minum air kosong ye kwn2 ^_^..sebagai langkah elakkan dehidrasi..

Bercakap pasal air,baru2 ni BROS, jenama botol terkenal kat Malaysia (wah,i’m proud to hear it) lancarkn siri botol baru sempena ‘Artist Series’.Siri botol baru ni diberi name Bros Crystal Plus- koleksi botol air yang memaparkan kerja2 tujuh org pelukis bebas tempatan.Perghhh,memang terbaik la hasil kerja diorang. Tema keseluruhan utk design botol2 air edisi terhad tu adalah AIR,name pun nak reka botol AIR kan?hehe..7 org pelukis tu perlu hasilkan reka bentuk yg menarik dan tentunya lain dari yg lain..macam2 rekaan leh tengok,dari yg comel giler kpd yg pelik giler..Tapi yg pastinye MENARIK giler.




ART in every DROP.perghh...ayat die pun dah wat rse teruja, blum tengok botol air ni real2 lagi..ehehe



Ni la senarai 7 pelukis tempatan yg telah hasilkan botol air yg stailo-mailo kat atas tu...talented artists.


Dengan 8 reka bentuk funky untuk dibeli, botol2 Bros Siri Artist ni berharga RM17.90 setiap satu. Korang boleh dapat kn botol2 tu dalam saiz 550ml atau 750ml di semua kedai utama yg ade jual botol air ni.Ha,cube cari sampai dapat.

So,ape lagi?Grab la satu..comey2 je kn..kalau pakai ni gerenti rase cool je bawak ke  hulu ke hilir apatah lagi bile minum air nye nanti..hehe..Dan objektif utama BROS adalah utk lebih menggalakkn masyarakat Malaysia ni kekal sihat dgn minum air dgn secukupnye.Kan bagus tu?..Lagi pun byk faedah taw pakai botol air jenis mcm ni sbb ianya ternyata lebih selamat digunakan berbanding pakai botol air mineral yg biasa.

Utk tinjau maklumat lanjut ttg produk keluaran BROS NI, sila la jenguk : http://www.bros.com.my/
...Kat situ mcm2 rekaan botol air leh tengok.Semua comey2.JOM.






                                                  
                                                   i prefer to choose this one ; Grumpy.What about u?..^_^

Monday, February 13, 2012

TOLONG SAYANG SAMA MASA ^_^

Mari kita berbicara tentang masa.

Kehidupan manusia secara semulajadi nye x akan terlepas dari berhadapan dengan masa kan?...Dan seperti yg kita tahu,masa tu tetap akan berlalu...X akan patah balik dah..

Berpusinglah jarum saat,minit,jam dan seterusnya hari ,minggu, bulan dan tahun...Masa x akn tunggu kite dah walaupun sesaat.Kalau kita yg dok tengok je mase tu berlalu, alamatnye mundurlah kite ke belakang..Jaaaauuuuhhhh ke belakang...

Alahai,cepat2 kejar ye pastu...


                             MASA ITU KAN EMAS?


Err,tapi pada saya, istilah yg paling tepat adalah : MASA ITU IBARAT PEDANG.

Dlm kes ni,pakai pedang samurai ye,baru nampak ganas sikit,hoho..




Kalau kita x potong masa,masa yg akan potong kita.Adeii....sendiri terkena,sakit tu.


Ni kes benar.

Seorang mahasiswa diberi amanah utk siapkan tugasan yg diberi pensyarah.Tempoh mase diberi 1 bulan lebih utk siapkan assignment tu..Mak aih,lame nye..Tapi sesuai la ngan kerja yg diberi.Tugasan  mencabar katakan...
First2 dapat, berkobar2 buat. Tapi,bile dah masuk minggu kedua,gear dah makin slow... Minggu ketiga,semangat hilang entah ke mane...
Dan akhirnye,tugasan terbiar dan tertangguh...

‘’Aargh,x pe.Lambat lagi nak hantar’’

‘’Nantilah,esok2 pun boleh buat,ape nak risau?’’

‘’X cool la awal2 dah buat,baik relaks je,x payah nak tunjuk rajin sgt laa..’’




Cittt,ni contoh orang2 yg suka bertangguh dan berlagak.

Orang lain dah pecut awal,awak plak dok relaks je.Kalau sikit punye relaks x pela.Ni relaks memanjang..Kalau siput jalan pun dah ke depan dah....=_=’’


Dan AKHIRNYA...bile masa dah suntuk,bile tarikh hantar dah dekat,barulah terkedek2 buat.Barulah kelam-kabut siapkan assignment.Takutt...

Dan,ape lagi STRESS la.Aduhai.




Mlm ni buat bersungguh2.Sebab ape?Sebab besok pagi nak kena hantar dah.

Alamatnye,x tido la jawabnye mlm tu.Sampai azan Subuh bunyi pun,still lg kat depan laptop siapkn assignment..Mase tu x pandang kiri kanan dah..Orang ade sebelah pun buat dek je..Makan pun x..Tido apetah lgi..Ha,solat pun hujung2 waktu...hmm..




                                             Ha,tengok tu,tension sampai dok gigit laptop sendiri.hehe..


Memang fokus abis la buat mlm tu..mase tu dok pikir,alangkah bagusnye kalau dah wat dari awl..hmm,baru nak menyesal....dah terlambat dah...

Yup.akhirnye besok memang tetap dpt hantar tapi kualiti hasilnye paham2 jela ea.....=_=''

So,pade individu2 di luar sane termasuklah pade yg menulis ni,jgn bertangguh2 buat keje ye.Be punctual,be smart.Bijak menyusun masa,bijak menghargai masa...

Dan ingat,TOLONG SAYANG SAMA MASA..jangan buang2 ye..^_^





Tuesday, February 7, 2012

JOM MEMBACA

Selamat berjumpa lagi.^_^..

Kali ini kita berjumpa pada bulan baru dan tahun baru semestinya..FEBRUARI 2012..0oo lame juga x post sebarang citer kat blog ni ye..terbiar agak lame...rindu nk menulis2 ni..baru ni je berkesempatan.. sekarang ni baru dpt berehat2 (cuti sem) lepas join praktikal training selama 5 bulan yg lepas..fuhhh lega..(ayat mcm penat sgtttt)

Hari tu lepas presentation final,berkesempatan gak pergi KARNIVAL KARANGKRAF (27 – 29 Januari)..Pesta bagi orang yang gemarkan buku-buku..Rugi kalau x pegi..mcm2 buku dpt murah.Daripada novel,majalah,buku ilmiah semuanye murah smpai dpt potongan 70% woo.. bln 12 tahun lepas Karangkraf ade buat gak karnival.. tapi x dapat pegi masa tu sebab ade hal lain plak tetiber...ishh ishh..T_T

So,kali ni kene bulatkan hati yg HASNIDA kene pergi gak..Kalau x,RUGI..ulang lagi RUGI.

Bile lg nak borong buku murah2 kan?


Poster karnival karangkraf..macam2 event ade ^_^..Kindly click here utk tahu mcm2 lagi tentang event Karangkraf =)


Ade la sikit2 gambar yg sempat tangkap mase pergi ari tu..sikit jek..malas nk snap..asyik belek2 buku je..hehe










 bersama penulis  a.k.a motivator  favourite saya   : Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj..akhirnya dapat gak jumpe face to face..hehe..beliau memang terbaik..^_^



   yang ni member : Rawidah  ngan favourite novelis die : Aleya Aneesa


Memang sangat meriah dan sangat2 best bile akhirnya dapat pergi karnival ni..Ramai gile orang..dan kebanyakkan nya memang memborong habis buku2 yg ade..Suke betul tengok..

Hopefully,pasni dapat pergi lagi..^_^




Err..jom serius kejap.


Sebenarnye,walaupun karnival buku n kempen membaca kerap kali dibuat, orang Malaysia ni masih ade yg kurang minat membaca.. ye,masih kurang..bukan nak kate x ade yang membaca tapi peratus masyarakat negara kita ni masih sedikit bilangannya yg gemar membaca berbanding negara2 lain..Membaca x dijadikan kebiasaan..Sedih memang sedih..huuu T_T..

KENAPA ?


Anda pernah dengar ayat ni x?



                                                                 ‘’MEMBACA JAMBATAN ILMU’’


Pernah dengar kan.

Kita dicanang agar menjadi masyarakat yg maju.Tapi tahukah anda macam mana nak maju?Melalui pembacaan la..Sebabnye ilmu diperoleh dari pembacaan.Ilmu x akan dtg bergolek2 mcm tu je..Kena ade usaha dan salah satu caranya adalah banyakkan membaca..Jadi ‘’ulat buku’’ katenye.



                               Jangan jadi ulat bulu pulak ye..haha



Mungkin masyarakat sekarang terlalu sibuk dengan urusan harian diorang sampai x ade mase pun membaca..Kalau kita tengok dlm kenderaan awam misalnya bas atau komuter,lebih ramai yang tido x pun termenung daripada memegang buku..(err jgn pegang je tapi kene baca sekali ye)..x pun, ade gak segelintir yg membaca gak..tapi BACA SMS (kate Dr.HM Tuah Iskandar)..hehe..


Membaca ni byk untungnya.Macam2 info kite akan dapat..Tapi kite kene la cari sumber yang betul dan bahan bacaan yang memberi faedah serta manfaat  kepada kite..Sebuah buku terkandung bermacam2 maklumat yg sebelum ni kite x tahu..Dengan membacalah kita dapat macam2  ilmu pengetahuan.Ilmu tu kan luas cabangnya..meliputi pelbagai bidang...x percaya??..CUBALAH MEMBACA..






Kite gak boleh dapat hiburan taw bile membaca ni..katekanlah kite baca 1 buku ni (in case: buku cerita)..Bile bace,ia boleh timbulkan keseronokan dlm jiwa kita..Bila kite dlm mood yg baik dan kite terhibur dgn buku tu, maka minda kita juga akan merasa lega.Stress pun boleh hilang.Hebat bukan?

Ye,baca novel pun boleh,x pulak kate novel x leh baca..Boleh,tapi kene pandai pilih dan jangan sampai melekakan pulak.

Baca mengikut kesesuaian dan mengikut peringkat umur.Jangan main belasah plak.JANGAN la pulak pi baca majalah yang ade unsur2 %#$$#@%#%%$ memang gatal mulut la kalau kate tu pun leh bace.Memang nak kene belasah la tu japgi..ishh ishh!!..

Kata nak jadi maju kan.Kata nk jadi masyarakat berwawasan.So,mula langkah anda hari ni.Lakukan pembaharuan..Jadikan membaca amalan harian..Sebagai permulaan,seminggu 1 buku..Ringankan kaki anda ke karnival buku ye lepas ni...JOM MEMBACA  ^_^