Pages

Thursday, October 20, 2011

sape nak order telur goreng?..


semenjak dua menjak ni aku wat analisis..muke aku makin berminyak..emm adekah tension disebabkan keje?..effect bhn2 kosmetik ke ape ni?....ke sebab effect dri surrounding?..or aku terlumur minyak tanpa sedar??...klu dikumpul2 1 ari punye,leh refill balik minyak masak utk wat goreng telur..pergghh mmg terbaik la..jimat!

aduhh x best la mcm ni...bkn ape muke berminyak mmg susah nk jage..nk maintain bedak bertempek 8 jam kat muke memang obviously giler susah la kn?..apatah lg dengan jerawat..mmg faveret die la suke singgah bermastautin kat muke berminyak2 ni..


ha,mcm ats ni la kondisi muka aku..berkilat2 bagai.. konon shining shining little sun..haha..tpi xpe la,muke kilat x de jerawat boleh mampu senyum2 lagi..ni aku siap + jerawat lagi..of course ''bangga giler'' sgt!!pakej tu korang ,mne lgi nk dpt pakej2 lengkap  mcm tu..free plak kn..

=_=''


ade org ckp muke berminyak ni elok klu nk dibandingkan dgn kulit kering..ade pendapat ckp klu muke oily,kite akn nmpk lebih awet muda sbb kurang kedut2 bagai..kire oily skin melambatkan kesan2 penuaan la..
tapi pada aku muke yg combination skin lg untung..x berminyak sgt dan x kering sgt..anda setuju??






saya nak kulit macam Yoon Eun-hye kat atas ni ha..boleh??..mampu ke??,,hahaha..flawless giler kn skin org korea..even berminyak skit2,tetap nmpk cantik..oooo i loike!..tgk citer korea mesti nak dok perati kulit2 diorang ni..bkn jew pompuan cantik,lelaki korea pon kulit cantik maa...jeles!..(T_T)

 ok,aku  nak share sikit info..yg ni aku dpt dari sorang kakak yg penah 1 tempat keje ngan aku..mase tu aku keje part time kat kedai buku..dia ckp kondisi kulit orang ni berlainan...ok,tgk bawah..ape yg die cakap..


  • kulit orang cina : kombinasi
  • kulit orang india : kering
  • kulit orang melayu : minyak
*bukan semua,tetapi kebanyakkannya....


but
WHY?

WHY?

WHY?

punye la aku memberontak x puas ati knape kakak tu keluarkan fakta mcm tu..mane dia dpt info?wikipedia ke ape?hahaha..

ok2,chill ye ^_^..please hasnida jgn nk memberontak bagai..

kakak tu ckp jawapan nya adalah : PEMAKANAN

ulang lagi sekali,PEMAKANAN...

die cakap klu orang cina,kebanyakkan nya suka makan benda2 rebus..sup..diorang jrg mkn benda bergoreng dan berminyak..
orang india plak,suka mkn benda2 berempah..as example kari..kandungan rempah ni leh wat kulit jdi kering..
orang melayu plak,macam2 makan..pelbagai menu..sup mkn,rempah mkn,mknn bersantan semua n mcm2 lagi..

aku x tahu la 100% betul ke x ape yg kakak tu ckp..tpi bile direnung2 balik ade gak benarnya..sebab pemakanan mempengaruhi badan kita..APA YG KITA MAKAN ITU LAH DIRI KITA..ha,penah dengar pepatah 2?

                                         BUT,.i'm PROUD TO BE A MALAY GIRL..that's a fact!yeah!! ^_^


so,from now kene selected skit dlm bab2 pilih makanan..makan mknn kurang berminyak dan tentunya perlu lebih bersederhana...kerana sederhana adalah yang terbaik..


Firman Allah dalam surah Al-A'raf ayat 31 yang bermaksud...........
" Makan dan minumlah, tetapi  janganlah berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang berlebih-lebihan."


itu jagaan dalaman.untuk jagaan luaran plak aku try produk bawah ni...







baru jew try bulan ni..so harap2 result nye nanti mampu membuat kan aku tersenyum..hehe

HOPEFULLY,amin..=)






p/s : mane order telur goreng nye hasnida oii!...x de pon gmbr nye..hhahaha