Pages

Wednesday, May 18, 2011

contact lens VS cermin mata -__-

salam...

kali ni nk share something bab2 mate ni..especially for u'olls yg suke pakai contact lens yg berbagai2 kaler 2..hehe..yg  x de kaler pun mesti tahu..yg pakai contact lense besar giller ala-ala korea 2 pun boleh..huhu

semestinye pakai contact lens ni  antara aksesori penting wat sape2 yg agak kurang gemar memakai spek..(ini termasuklah yg menulis ni)..yela,selain dpt mengantikan pak cik spek yg kdg2 merimaskn pemakai,ia juga membantu meningkatkn level confident pada diorang..cewah.

ala,mcm korang x taw plak secara general nye kat drama-drama bile pompuan 2 pakai spek mate ni kurang cantik berbanding yg x pakai...kurang diberi perhatian..ishhh mane leh mcm 2...x baik taw diskriminasi..tpi yg pastinye klu lelaki pakai spek bergaya plak kn kdg2 tgk?..=___=


  America ferrera vs Betty..pakai spek or x die tetap cantik..mane de ugly..hisshh..


Dalam ketaksuban pakai contact lens , ramai yg abaikan cara penjagaannya..sebenarnye pakai contact lens ni ade baik buruknye...mesti sesetngah dari kita yg pernah pakai benda ni,mata tetiber merah menyala dan rase gatal2 kn?..aku pun pernah rase..ha,kat sini aku letakkn serba sedikit info drpd artikel yg aku bace tentang  ape punca jadi sumer 2..







 ni mcm aku.gambar atas sihat jew nmpak mate 2..tapi gambar bwh...ha,amik kau..merahhh..sakit woo..pernah jadi dan aku terpaksa hentikan sekejap pakai contact lens..pastu pakai balik..hehe


ni antara penyebab mate merah n sakit bile pakai contact lens :

1) LENSE FITTING

ini terjadi bila contact lens yg kite pakai 2 x sesuai ngan mate kite..kirenye saiz nye x sesuai..mcm bdn saiz L  kite plak pkai saiz XS..sure la x match kn?hehe...

2) HYPOXIA

ini plak jadi bile kite pakai contact lens overtime...kirenye lebih dari 8 jam..kan syarat pemakaian contact lens 2 paling limit 8 jam (kire mcm office hour la hehe)...nk taw x kesannye ape bile cntact lens melekat lme sgt??

permukaan kornea mate akn jdi rosak...bile lapisan kornea 2 rosak so makin lame makin mengecut...pengecutan ini lah akn hasilkn lubang yg akn menyebabkn  kuman senang2 jew hati masuk kat mate..bile kuman dh berlambak2,ha ape lg pelbagai problem la blaku...ulser  mate la...bintik2 kat kornea la,sensitif kat cahaya la dn lain2..

3) CORNEAL ABRASION

yg ni berpunca dari tuan punye bdn..bile korang cube nk masukkn contact lens kat mate 2,make sure kuku korang 2 x la terlalu panjang..geli taw x??!!hahaha..ni la yg boleh sebabkn contact lens 2 calar or koyak..bukan setakat 2 jew,mate pun leh terkoyak..hehe..sebarang jua  bentuk kekasaran akn sebabkn luka sekaligus menyumbang rase sakit..benda2 lain mcm habuk n debu pun boleh jadi punca..

4) MICROBIAL KERATITIS

bakteria, kulat,virus dan segala benda asing yg dah join masuk mate 2 akn mengakibatkan mate sakit dan bengkak...penglihatan pun semakin kabur dan mate jadik merah...bile dah jadi mcm ni, secara automatiknye pemakaian contact lense akn diberhentikan wat sementara.....jika kite x cuci contact lens ngan sempurna dn sepenuh ati pun akn menyumbang pd mslh ni...

5) BLEPHARITIS / GIANT PAPILLARY CONJUCTIVITIS

yg ni jadi bile dh kronik...contoh gejala, hadirnye benda2 putih mcm kelemumur kat bulu mate,kelompak mate  bengkak,mate gatal2 n merah...ni sumer berlaku bile kite x de kesedaran diri nk bersihkn betul2 contact lens 2..bile ni jadi,kite kene stop pakai contact lens..ha,insaf sekejap..

6) ALLERGIC PADA ''MULTI-PURPOSE SOLUTION''

dlm erti kate lain,cecair pencuci contact lens 2..kite kene pastikan botol 2 sentiasa tertutup lepas guna..kl terbiar,alamatnye berlambak2 la bakteria n kuman akn hinggap..mate plak akan rase gatal2..ade org x thn pada sesetengah pencuci contact lens so rujukla pde yg pakar utk elakkn perkara x diingini..


* TIP berkaitan CONTACT LENS*

  • contact lens yg baru dibukak perlu direndam ngan pencucinya terlebih dahulu (at least 5 jam sebelum pakai) bagi menghilangkan sisa2 larutan disinfektan yg ade..
  • basuh tangan bersih2 dulu sebelum pakai contact lens
  • letak contact lens 2 atas tapak tgn dn bilas ngn pencucinye..gosok lembut2..pastu baru leh pakai..
  • jgn pakai lebih dari mase yg ditetapkan..
  • klu nak simpan dlm bekas lepas digunakan,paling lame adlh seminggu..pastu kene cuci balik..
  • patuhi segala nasihat dn panduan pakar mate mase pilih dan guna produk penjagaan mata..
  • dan yg terakhir sekali,jgn lupe bace bismillah mase nk pakai contact lens 2..
secara kesimpulannya (aii,mcm report plak) ...nk pakai contact lens pun boleh, nk  pakai spek pon boleh ..hehe..aku pun bermusim gak pakai..terpulang pada  individu..janji pandai jaga kn..=)




p/s : sesungguhnya mata itu adalah anugerah dari ALLAH S.W.T yang tidak ternilai harganya....jagailah ia sebaiknya...

thanks utk mak cik google for the pictures..=)

No comments:

Post a Comment