Pages

Friday, October 10, 2014



Assalammualaikum

ya ALLAH, lama nyeeee x bersiaran kat blog..Terlalu busy, busy memikirkan kehidupan..hihi
Sebenarnya Hasnida dah jadi Art Teacher..Teacher Aida name diberi..haha. n then skrg ade tmbhn kerja sebagai businesswoman..alahai kecil-kecilan sajo.;)..Oklah, nak taip pnjg2 dah x pandai..
kita terus straight to point je la ye.. nak citer sikit sebahagian dari produk yg Hasnida jual ..=)

                                                                        CATALYST

Jom bersuai kenal dengan produk-produk keluaran Catalyst =)



VCO Softgel (Kapsul) - HOT PRODUCT! 

60 biji per botol
Semenanjung Malaysia, Sabah/Sarawak: : RM 39.90
 

100% natural ingredients.100% minyak kelapa dara.100% HALAL.100% keluaran bumiputera ISLAM.Selamat, tiada penggunaan bahan kimia dan haba dalam proses penghasilan. di kotak vco ada cop buatan Malaysia 

Kebaikan VCO/Minyak Kelapa Dara:
 
• Menyediakan nutrisi penting yang diperlukan untuk kesihatan yang baik
• Menyediakan sumber tenaga segera
• Meningkatkan sistem kekebalan tubuh
• Menyokong fungsi metabolisme yang sihat
• Mengawal berat badan
• Meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrisi
• Membantu mengurangkan kolesterol tidak sihat (LDL) & meningkatkan kolesterol yang sihat (HDL)
• Membantu kulit tetap lembut dan halus
• Membantu mencegah penuaan awal dan kerutan pada kulit
• Membantu melindungi daripada kanser kulit dan cacat yang lain
• Membantu mengekalkan fungsi tiroid sihat
• Membantu mengawal diabetes; membantu mengatur gula darah
• Mengurangkan risiko penyakit aterosklerosis dan jantung
• Mengurangkan risiko kanser dan keadaan degeneratif lain
• Membantu mencegah osteoporosis

KHASIAT TAMBAHAN VCO :-


- Melembut dan melicinkan kulit.
- Membantu mengawal berat badan yang berlebihan.
- Menghilangkan parut jerawat dan stretchmark bagi wanita yg hamil
- Kulit tidak mengalami sebarang masalah jerawt,berminyak @ kering.
- Memberi perlindungan dari sinaran matahari.
- Meningkatkan tenaga dan daya tahan fizikal dan mental
- Memperbaiki pencernaan dan penyerapan vitamin-vitamin
- Mengurangkan risiko kanser
- Jerawat cepat susut
- Sistem penghadaman lebih baik
- Untuk kesuburan
- Mengurangkan rasa sengugut
- Batuk dan Selsema cepat hilang
- Mengurangkan tidur berdengkur
- Melawaskan pembuangan air besar dan kecil
- Mengurangkan keadaan mudah lapar
- Mengurangkan kandungan lemak badan
- Mengurangkan risiko serangan sakit jantung dan darah tinggi
- Mempercepatkan penggantian sel-sel mati dengan yang baru
- Mengurangkan kadar kolestrol








VCO Pure Oil (Liquid)

150ml per botol

Semenanjung Malaysia, Sabah/Sarawak: : RM 39.90


Sama fungsi dengan VCO Softgel cuma bentuk je berlainan.Extra kelebihan die boleh guna sebagai mask/sapuan ke kulit wajah seminggu 2,3 kali waktu malam sebelum masuk tidur.  Juga boleh dijadikan sebagai make up remover .Nak pakai utk lebatkan n lembutkan rambut pun ok.. =)



Collagen Premium - HOT PRODUCT!


15 sachets per kotak

Semenanjung Malaysia, :Sabah/Sarawak : RM59.90

Catalyst Collagen

• membantu proses pemulihan osteoperosis & osteoarthriti
• mengatasi masalh kulit kusam, kering dan berkedut
• membantu melicinkan tumit merekah & kuku malap
• menyuburkan rambut agar kelihatan lebat & berkilau
• membantu mengaktifkan semua metabolisme tisu2 tubuh ketahap maksima
• Mengurangkan Pigmentasi/ Bekas2 Hitam / Jeragat di Muka
• Meningkatkan Kadar Kelembapan dalam Kulit
• Mengurangkan Garis-garis Halus dan Tanda2 Penuaan
• Melicinkan dan Menggebukan Kulit
• Membuat Kulit / Tona Wajah Sekata
• Mengembalikan Bentuk Badan & Struktur Tubuh
• Mencerahkan kulit dari dalam dan menghilangkan pigmentasi

Kesan mengamalkan Collagen Catalyst
• kulit tidak akan berminyak
• dapat mengurangkan masalah jerawat (akan hilang)
• mengurangkan parut pada kulit
• badan akan rasa lebih cergas & bertenaga
• minda lebih cergas & pergerakan anggota badan tubuh menjadi lebih lancar
 
 
 
 
Sebenarnya CATALYST ADA MACAM2 LAGI PRODUK, tapi yg ready stock 3 items atas ni..TERSANGATTTT LA HOT SELLING uolls ^_^.

produk catalyst yg lain2 boleh pre-order..nnti boleh Hasnida ambilkan stok..=)


cth produk Catalyst yg lain :
 
 
 


























Ha, macam2 kan?Produk2 Catalyst mmg best..Dengan harga serendah RM39.90 anda dah boleh tampil sihat n cantik ..paling hot item tentunya VCO (virgin coconut oil) catalyst..mmg diakui ramai keberkesanan vco..

alhamdulillah sgt2 happy bile dpt share kebaikan n khasiat vco pd ramai org..benda baik perlu dikongsi.. Jom cantik n sihat dgn catalyst..







tq sudi baca! =)

Hasnida Abdullah
Authorized Catalyst Agent

Monday, July 1, 2013

Bersendirian

Apa perasaan anda sebagai seorang PEREMPUAN, anda terpaksa pergi ke suatu tempat or buat sesuatu perkara tu bersendirian? In this case,‘TERPAKSA SORANG2’, tanpa ada yg menemani. Bukan sengaja atau saje buat perangai gitu ye. Ni kes terpaksa.

Hmm...Okayla terus terang jela, sebenarnya tu adalah situasi sebenar yg terjadi pada Hasnida Abdullah -..-
Pada aku, situasi tu tersangatlaaa boring tau x??
BORING3x to the max!!!

Yes.Walaupun mase tu kene keluar sebab nak beli barang dapur je,tapi tanpa kwn yg boleh menemani, terasa laa sgt awkward n janggal bukan?(please anggukkan kepala)..Masa nak keluar tu pun,hati dah 50-50 nak decide jadi pegi or x. Hati macam nak keluar, tapi rase mcm x nk keluar pun ade. Terbelah terbahagi dua jiwa sekejap.

So, kdg2 tu bila dh kuatkan semangat n pikir... kene gak keluar ni.Tapi hati kena kental....Langkah je kaki ni dari rumah, baca doa dulu. Ape2 pun, pendinding diri kena ade. At least ayat Kursi mesti kene bace bile dah start melangkah keluar tu. Banyak fadilat ayat Kursi ni. Ha, cubala cari fadilatnya. Mmg x rugi mengamalkannya selalu.See,Allah Maha Kuasa.

Ok,berbalik pada situasi tadi. Bila dah jalan sorang2 tu, in case pergi tempat yg ramai org tu for sure kita rase lebih secure kan. Seelok2 nya pilih area yg memang laluan org ramai okay. Tapi kalau lalu area yg jarang ade org tu kena lebih hati2 la.Aku pernah lalu kwsn lengang sebab terpaksa, mase tu aku jln kaki pegi ofis tempat praktikal. Mase jln tu, terus mata aku dok meliar pandang kiri kanan depan belakang atas bawah. Langkah plak makin lame makin laju giler, dah mcm marathon pun ade.Dah la mase tu aku ngah pakai kasut tumit tinggi..terpelecot byk kali kot..burok beno gayenye..haha *flash back
Pernah sekali tu aku pergi satu hypermarket tu.Hypermarket tu famous n barang2 nye memang murah..Kalau brg2 nye murah, mestilah kita nak tengok lame2 kan?Same la dgn aku.Excited tetiba sebab tahu mate akan rambang dan duit bakal terbang.haha..Bila masuk je kedai tu, terus belek2 barang yg ade..Teruja katekan.Pastu dok cari yg paling murah n paling berkualiti.Dok banding harga barang2.Yela,hak pengguna kn hak kami!

Tapi... alangkah x bestnya bila kegembiraanku tgk sale tu telah diragut oleh promoter2 kedai tersebut. Ni yg aku x brape syok ni. Promoter tu asyik sgt tenung aku. Pandang pun semacam jew.*Weh,ape salah aku? Pandang mcm nak telan pun ade. Siap dok jeling2 beg tgn yg aku bawak.*Ko dah kenape?beg aku ni lawo benor ke kak?Ish, memang x selesa jadinya. Pastu dok follow je aku pi mane. Dah mcm kembar siam pulak, x boleh berengang langsung...Dah gitu jadinya, aku fed up aku pun keluar. Feeling nak window shopping pun dah kureng.Yelah, dh kene usha kaw2. Kalau ade member yg teman, boleh gak aku tanye die. “Weh, apsal org tu dok tenung2 beg aku weh??Pelik ar”..Member seraya berkata, “Ala, die usha beg tgn rm30 ko tu je la Nidut, mungkin sebijik same ngan beg die yg beli kat Uptown ari tu..hahaha..’’ bersangka baik ye ko.

Tapi.. mane de member kat sebelah yg nak aku berbicara begitu kn...*So ini hanya monolog dalaman.

Lagi satu, bila aku pi kedai tudung n baju sorang2, hmmm x bestnyerrrrr rase...X ade org nak ditanye pendapat. “Lawa ke idok baju ni...Matching ke kalau aku beli tudung ni, nak pakai ngan baju kurung kat umah tu.. Kalau beli ni x rugi ke,ade x kat kedai sebelah tadi kan?...Ko rase aku sesuai x pakai kaler ni terang2 gini...”

Alahai, kesian jiwa.Merana ooo bercakap sorang2.Sendiri tanye,sendiri jawab.

Aku juga paling x berkenan bile kena makan sorang2.Pernah sekali aku terpaksa berbuka puase sorang sebab member2 balik kg.Nak x nak mkn la gak sorang2.Sadis tul mase tu..Sedih, rase mcm sooooo lonely...Makan pun x selera kalau sorang2 je...Menangis (air mata bertakung) mase mkn tu..sobs sobs..

Ade lg satu kes tu kat mall..after bayar brg kat cashier, aku kene tahan dgn guard market tu. Ah,sudah!Ape plak kali ni...Dia dok thn, n dok suruh aku bukak beg aku... “ Weh, aku x curi  pape la bro!!”..Geram tul  mase tu..After check, n tgk x ade pape yg mencurigakan terus die kate ok sambil hadiahkan aku senyuman yg lebar..Ha,ko ni nak kene tumbuk ye.Mentang2 aku jln sorang2 nak curiga bagai..Aku rase mcm dibuli pun ade mase tu..Org lain x pulak di check walaupun pakai beg ke ape ke..Ish2...Ni yg aku malas nak kuar sorang2 ni..

 Adakah jln bersendirian nampak mencurigakan??

Sebenarnya, aku x mintak pun berjalan sorang pegi mane2 tempat tu.Dah kdg2 tu terpaksa gi sorang..Ade sentence part kene berdikari kn..Member2 lain byk hal, nak x nak kena la pegi sendiri..

Okay terus terang ye, aku kalau seharian x ade peneman, aku rase x keruan. Mesti boring n dah mcm org gila dah kalau x ade teman nk ajak borak..Serius, aku bukan jenis suka buat hal sendirian..Berkurung dlm bilik (as example) sorang2 satu ari suntuk.No no no, aku x mampu cmtu.Boleh rase terseksa aku kalau x bercakap dgn orang 1 ari. Dan kesan dari tabiat aku tu aku disyaki mendapat penyakit...... Autophobia #Risau x ade teman #Fobia berseorangan.Nasib baik x serius sgt.hahaha.

Hmmm..Nampaknye, nak x nak aku kena cari cepat2 calon suami sebagai peneman hidup aku.Lonely no more.Supaya aku tidak lagi sunyi n boleh teman aku pi jln2, borak2 n mkn2.X ade la aku pegi mane sorang2 lagi kan.Sunyi betei.




MOTIF?










Thursday, January 10, 2013

Harapan


Assalammualaikum..

*Ni luahan perasaan

Bulan ni aku kurang jenguk blog ni, asyik sibuk cari kerja sebab dah lama sangat aku bercuti..Sebenarnya,
tengok member2 ramai yg dah kerja sekarang buat aku rasa dah tiba masanya aku  keluar mencari pekerjaan pulak kan..

Secara ikhlasnya aku cakap, sekarang ni memang agak payah nak cari kerja especially student yang baru habis belajar..dalam erti kata yg lain fresh graduate..belum ada apa-apa pengalaman lagi..

Dan kebanyakkan kerja kosong yg aku jumpa yg related dengan bidang aku semuanya kat area Lembah Klang..aiyooo..bukan sahaja masalah jauh..tapi aku tak ada transport sendiri..Biasanya syarikat2 construction ni for sure nakkan pekerja yg ada kenderaan sendiri ye dak?..yela nak pergi site visit senang kalau ada kenderaan sendiri..Jadi macam mana nak apply kerja2 kat sana?Lagipun banyak syarikat milik arkitek landskap kat Selangor n Kuala Lumpur..hmm.

Jadi Perak Darul Ridzuan,sila lah banyakkan jawatan yang berkaitan dengan Landscape Architecture ye..harap sangat2.Bukan sekadar nak kan tempat sendiri,tapi yang lebih penting aku dapat dekat selalu dengan mak abah aku yg sunyi tanpa peneman di kampung..

Amin Ya ALLAH.









Sunday, December 9, 2012

From Aussie with hope =)

Assalammualaikum

Kalau bercakap pasal adik, aku cuma ada sorang je adik dalam hidup ni.Mohd Firdaus bin Abdullah..dia ni lain sikit,lain sebab satu2 nye anak mak abah yg terbang jauh bila sambung belajar...
Yela,keinginan dia memang tinggi sebab tu suka sangat terbang2..aku terbang x jauh mana pun,Shah Alam je..(Tapi pada aku Shah Alam pun jauh gak sebenarnye sebab kena transfer negeri lain..haha)

Sebelum convocation day aku hari tu, kami 1 family kena singgah jap LCCT ambil dia..adik cuti sampai bulan 2..lama gak tu..So, dalam hati kami semua, sepanjang perjalanan tu sudah terdetik rupa bayang2 hadiah dari Australia..Aku dah pesan awal2 jgn balik kalau x ade souvenir utk akak!..(keji betul main ugut2 =D)

Dah sampai sana,kami pun cari punya cari budak adik tu..kak Nor sampai tersilap org..haha..tetiba dah jumpa terus OMMAGAD!apesal panjang benor rambut kamu dik?..Dia pun sengih2..

Masuk dalam kereta..

''Dik,ape kamu beli untuk kami semua ni?''

''X ade ape2 beli pun.TAK SEMPAT BELI.TAK JUMPE''

Ha??Kate ade??Hmm..

Kami pun terus nyanyi lagu..Harapan...Harapan menjadi layuuuuuuu.......

Sekian..biasa la adik bongsu.-_-''.Redha itu pasrah.Pasrah itu menyerah.

Sampai je rumah Kak Nor,borak2 jap..Pastu adik pun bukak beg besar dia.

Aku dalam hati cakap ''Alah,mesti beg tu penuh baju2 busuk dia yg x sempat nak basuh,citt''

Tetiba,adik pun bersuara..''Ha, ni ABAH punya barang..ni MAK pulak..ni YONG,YOP,NYAH,ABANG LI,ABANG n blalalallala....''

HAAA??Sudah!..Akak punya mane?mane?*terus excited okayy!!


Akhirnya,harapan x sempat pun nak layu..yahoo!!

See,what i got..A cutie koala and new watch!Yes,ni la yg gua idam2 kan..Fossil pulak tu..mcm tahu2 je jam kakak dia dah k.o..

So,konvo hari tu aku pun berbesar hati pakai..=)

Thanks my bro..Tetibe lu nampak terlampau hensem pulak..hehe


Ni la jam yg lama..walaupun murah n simple je tp byk jasanya.
Simpan2,buat kenangan hari tua nanti.


Pesanan buat adik aku yg sorang ni :-

Belajar rajin2,capai target yg diingini n semoga sentiasa success dunia akhirat.Amin.
From Bawah Bungor with hope =)

Friday, December 7, 2012

Monolog seorang student # entri tersimpan dlm hati

Sedar tidak sedar, hampir 5 tahun aku bergelar pelajar IPT. Memegang kad pelajar bernombor 2009158081 dan salah seorang daripada berjuta anak didik kelahiran Universiti Teknologi Mara (UiTM).


6 tahun yang lepas, dengan berbekalkan keputusan SPM yang ada, aku cuba untuk memohon  kemasukan ke IPTA. Impian dalam hati, aku harus jejakkan kaki ke IPT, seperti anak- anak emak dan abah yang lain. Hampir kesemua senarai universiti yang diminta, ditulis nama UiTM. Namun, dengan keputusan yang ada, tidak dapat melayakkan aku ke IPT.Persaingan memang sengit. Hanya surat panggilan daripada Politeknik dan tingkatan 6 sahaja diterima. Hati berbelah bahagi. Kemudian, aku cuba memujuk diri dengan mendaftar di Tingkatan 6. Aku cuba bangkit untuk meneruskan cita-cita.


 Pertengahan 2006, sekali lagi aku mencuba nasib. Akhirnya, keadaan berubah. Aku berjaya mendapatkan tawaran melanjutkan pengajian di UiTM Seri Iskandar. Kursus yang diterima; AP118, dalam jurusan Diploma Seni Bina Landskap. Walaupun ia bukan kursus pilihan utama, aku terima dengan hati terbuka. Pada aku, mungkin ini sesuatu yang baru dan apa salahnya untuk aku mencuba. Bermula daripada panggilan temuduga, dan akhirnya berjaya memegang status pelajar UiTM Seri Iskandar di Perak pada penghujung 2006. Alhamdullillah.Sejak itu, aku tidak menoleh ke belakang lagi. Langkah demi langkah ditempuhi untuk  meneruskan perjalanan sebagai seorang pelajar. Suasana baru yang tidak pernah dijangka begitu menuntut ketahanan diri dan emosi yang begitu tinggi. Rupa-rupanya, jurusan yang diambil memang benar-benar mencabar. Tekanan akan berlaku setiap kali menyiapkan tugasan . Apatah lagi, diri sendiri tidak pernah ada asas dalam ilmu berkaitan seni lukis.


Pada ketika itulah, pelbagai cabaran dan dugaan dialami. Sepanjang tahun pengajian, pelajar seni bina landskap akan sentiasa sibuk dengan tugasan projek dan diperlukan membuat pembentangan setiap minggu bagi memastikan mereka mencapai sasaran tahap kerja. Menyiapkan tugasan terutamanya projek akhir semester sehingga lewat malam memang perkara biasa. Sehingga ada ketikanya sampai tertidur di studio sebelum terus hadir ke kuliah keesokan harinya. Selain itu, ada ketikanya setelah sesebuah tugasan telah disiapkan, namun kemudiannnya tidak diterima oleh pensyarah. Perkara itu juga adalah normal dalam kehidupan pelajar seni bina landskap. Ketahanan diri memang kena kuat. Bebanan beberapa tugasan dalam satu masa yang serentak juga sering berlaku. Dalam keadaan ini, ‘multi-tasking’ ialah perkara utama untuk urus diri sendiri. Walau bagaimanapun, keadaan seperti itu sebenarnya memang bagus untuk melatih diri agar lebih bersedia untuk menempuh alam pekerjaan nanti.


Tekanan seharian sebagai pelajar ‘studio-base’ memang sangat menguji. Ada ketikanya, diri ini pernah pudar semangat. Bila rasa itu datang, aku cuba terapkan kata-kata dalam hati dan fikiran bahawa setiap orang punya kelebihan. Allah bagi kelebihan pada aku untuk berada dalam bidang ni. Sebahagian akal yang dianugerahkan ini digunakan untuk memikirkan perihal reka bentuk (design), pembinaan (construction) dan apa-apa  sahaja yang berkaitan bidang seni bina landskap. Tidak perlu ada sebab untuk aku sia-siakan anugerah yang Allah kurniakan. Untuk memikirkan perihal berkaitan perubatan atau undang-undang memang aku tidak pakar. Jadi, adalah baik aku gunakan kelebihan yang ada dan sentiasa ada semangat untuk majukan diri sendiri. Ternyata ada kalanya sesuatu yang sukar pada mulanya,akan menjadi mudah dan membuatkan aku lebih kuat pada masa hadapan sebenarnya.


Perjalanan hidup sebagai seorang pelajar yang berliku dan sering gagal, tidak membuatkan aku tewas. Ia sebenarnya makin mendewasakan aku. Sekali gagal tak semestinya kita akan terus gagal. Pengalaman yang telah ditempuh akan membantu aku agar lebih bersedia melangkah ke dunia pekerjaan professional ini kelak.Dengan berbekalkan semangat dan sokongan keluarga, akhirnya aku berjaya menghabiskan pengajian peringkat diploma tepat pada masanya. Alhamdulillah. Dan kini, aku sedang berusaha melakukan yang terbaik untuk pengajian ijazah sarjana muda di UiTM Shah Alam pula. Semoga segalanya berjalan lancar. Mungkin perjalanan ilmu yang aku pilih ini adalah yang terbaik buat diriku. Ternyata, setiap kejadian ada seribu sebab dan terselit berjuta hikmah.


p/s : Kini impian menjadi kenyataan.Ijazah sarjana muda di dalam genggaman akhirnya.Terima kasih Ya Allah.=')


Monday, December 3, 2012

Kisah Graduasi

Assalammualaikum semua!

Kadang2 bila perasaan malas datang,memang x terusik blog ni..sunyi sepi je..mood menulis selalu hilang ke laut..Tapi kali ni kena la rajinkan diri..kalau x memori semua makin malap..aiyoo.

Oklah,nak cerita tentang kisah penting dlm hidup ni =)

Alhamdulillah,syukur.27 November 2012.Akhirnya selesai 1 fasa penting dlm hidup, Hari Bergraduasi..Setelah berhempas pulas perah keringat perah otak perah tenaga perah air mata perah kudrat,akhirnya graduation day inilah buktinya...Bachelor in Landscape Architecture dalam genggaman..=')



Kak Yong bagi,Bunga ni paling gagah hidup walaupun dah seminggu konvo.haha

From ADIK n ABG.bertambah koleksi bear konvo.

from BFF.kak Maryam.thanks a lot friend!

From Yat,Arigato friend!

From Kak Wida.Thanks yeah!



Friday, November 9, 2012

Jerrypah sharipah latipah?

Assalammualaikum peoples!

Pagi2 dah layan lagu Aizat Amdan.He has never disappointed me..most of his song are awesome bebeh.ha, siap bebeh lagi..haha..i really love aizat's songs..sekarang dalam kepala aku asyik berlegar2 je lagu dia yg tajuk Jerrypah..Pelik sikit kan tajuk lagu tu..but Jerrypah is a good song..combination of the melody and lyric are nice..walaweiii..sedap weii lagu dia..aku x tahu la kenapa lagu2 dia byk best..suara pun best..

err..but who's Jerrypah?let's find aizat amdan n his brother.Ask them..haha..kalau x sabar2 nak tahu siapakah gerangan Jerrypah,klik la video2 kat bawah ni..videos by .Exclusive taw..siap ade 3 episod lagi tu.




                                                          Episod 1: The awesome idea


                                                          Episod 2 : Siapa Jerrypah??


                                                     Episod 3 : Makna lagu JERRYPAH.
                 



Beruntung ko Jerrypah..haha..NICE SONG.love u JERRPAH.oooo yeahhh!!Aizat's song best yo =)